Cholesterol te hoog wat te doen


Door zijn wasachtige en kleverige substantie zal een overmaat van cholesterol in het bloed zich aan de binnenwanden van de slagaders vastklampen waardoor die wanden verharden. In de loop der tijd zal het teveel aan cholesterol zich ophopen in de slagaders en waardoor die vernauwen en wat zal voorkomen dat het bloed goed naar alle delen van het lichaam kan stromen. In het hart kan dit angina of een hartaanval veroorzaken. In de hersenen kan dit een beroerte veroorzaken. In de perifere delen van het lichaam kan dit perifere vaatziekte veroorzaken. Dit zijn genoeg belangrijke redenen om te benadrukken, waarom jij je cholesterolgehalte goed in de gaten moet houden. De belangrijkste boosdoeners van deze complicaties zijn ldl en triglyceriden.

tweemaal zoveel risico loopt op het krijgen van een hartziekte, wat wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Nu je weet wat deze aandoening allemaal kan veroorzaken, wil je vast wel weten hoe vaak en wanneer je je cholesterolgehalte moet laten controleren. Medische onderzoeken wijzen erop dat de pathologie van hart- en vaatproblemen als gevolg van een verhoogd cholesterol in de kindertijd begint en een belangrijke oorzaak van vroegtijdige hartziekte kan zijn. Daarom is er een ander bericht dat je vertelt wanneer cholesterol testen moeten worden uitgevoerd in relatie tot leeftijd of het nu bij kinderen, volwassenen of ouderen. Waarom is hoog cholesterol slecht? Cholesterol heeft een wasachtige samenstelling en kan daarom niet in het bloed dat op water gebaseerd is oplossen. Het hecht zich daarom aan eiwitten om door de bloedbaan te kunnen reizen en de lichaamscellen te kunnen voeden. Deze combinatie van eiwitten en cholesterol heet lipoproteïnen.

Sommige zijn bekend, terwijl sommige bij het grootste deel van de bevolking energie ook volledig onbekend zijn. Medische oorzaken omvatten bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en hormonale therapieën, die je cholesterolwaardes kunnen verhogen. Hoge niveaus van cholesterol in het lichaam bij een anders gezond persoon kunnen bedrieglijk zijn, omdat je van deze verhoogde niveaus geen fysieke symptomen hoeft te ervaren. Je komt er vaak pas achter wanneer er complicaties zoals een hartaanval ontstaan. Om dit te voorkomen moet je eigenlijk een aantal keer per jaar je bloed laten controleren. Dit betekent echter niet dat cholesterol slecht. Normale niveaus van cholesterol heb je nodig omdat het een essentieel vet voor het lichaam is om goed te kunnen functioneren. Het lichaam heeft het nodig om hormonen aan te maken, voor de vitamine d -productie en het zorgt voor de aanmaak van in vetoplosbare vitaminen zoals a, d, e en K die naar de lichaamsweefsels worden vervoerd om je te helpen om je voedsel. Wanneer het totaal cholesterol en het ldl-cholesterol boven de normale niveaus stijgt en als dit aanhoudt, dan veroorzaakt dat ernstige gezondheidsproblemen. Bekijk deze statistische feiten eens: Ongeveer 30 van de europese bevolking heeft een te hoog ldl-cholesterol. Slechts iets minder dan de helft van deze mensen behandelen dit bewust of onbewust.

10 Tips Om je cholesterol


Er zijn verschillende oorzaken waardoor de niveaus van het cholesterol in je bloed kunnen verhogen. De belangrijkste oorzaak en die afvallen moeilijk te voorkomen is omvat de genetische oorzaak, die aanleiding geeft tot familiale hypercholesterolemie. Andere belangrijke oorzaken zijn slechte dieetkeuzes, een fysiek inactieve levensstijl en overgewicht. De meest voorkomende oorzaak van hoog een cholesterol is het eten van een ongezond dieet. Ongezonde dieetkeuzes omvatten het kiezen voor voedingsmiddelen die bestaan uit verzadigde vetten die worden gevonden in dierlijke producten en transvetten die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die voorverpakt zijn, zoals gebak, koekjes, donuts en crackers. Als je kijkt naar de aanbevolen hoeveelheid en de enorme inhoud in veel van deze voedingsmiddelen, kunnen te veel van dergelijke voedingsmiddelen voor een plotselinge stijging van je cholesterolgehalte zorgen. Maar een hoog cholesterol komt niet alleen door een ongezond dieet. Er zijn ook andere oorzaken die niets met voeding te maken hebben en die je cholesterolgehalte kunnen verhogen.

Verlaag zelf je cholesterol, gezondheidsnet


Door, marjolein van Dop op 3 oktober, 2013   /.

Een hoog cholesterolgehalte heeft verschillende oorzaken: -veel verzadigd vet eten -overgewicht -diabetes -een traag werkende schildklier -bepaalde medicijnen -erfelijke aanleg, wat te doen? Probeer overgewicht te voorkomen door gezond te eten en genoeg te bewegen. Vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte. Een gezonde voeding draagt bij aan een goede vetstofwisseling. Je kunt hiermee het cholesterolgehalte verlagen met ongeveer. Probeer: -minder verzadigd vet te eten en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet -2 ons groente en 2 stuks fruit per dag glasplaat te nemen -veel vezelrijke (volkoren) producten te eten -2 keer per week vis op het menu te zetten, waarvan tenminste 1 keer.

Bij meer glazen alcohol is het positieve effect verdwenen en kan het zelfs een nadelige invloed hebben op hart en bloedvaten. bewegen; Voldoende bewegen gezonde (minimaal een half uur per dag matig intensief) verlaagt het triglyceridengehalte en verhoogt het gunstige hdl-cholesterolgehalte in het bloed. niet roken; roken verlaagt het hdl-cholesterol. Na het stoppen met roken herstelt het hdl-cholesterol zich weer. Kom je er zelf niet uit, maak dan eens een afspraak.

Wat te doen bij verhoogd cholesterol?

De slagaders vernauwen en slibben dicht. Dit proces heet slagaderverkalking. Hoe meer je slagaders vernauwd zijn, hoe groter wallen het risico op een hart- of vaatziekte. Hdl is het goede cholesterol. Het hdl transporteert het teveel aan ldl terug naar de lever. Via de lever komt het cholesterol terug in uw darmen en verlaat het uw lichaam via de ontlasting. Vldl transporteert triglyceriden (vetten) van de darm naar de lever.

Lees alles over cholesterol, hartstichting

Hoe meer risicofactoren, hoe groter het risico. Cholesterol is een vetachtige stof. Vet lost niet op in water of bloed. Om cholesterol te transporteren, is cholesterol daarom verpakt in een soort eiwitbolletjes: de lipoproteïnen. Er zijn 3 soorten lipoproteïnen: -hoge dichtheid Lipoproteïnen (HDL) -lage dichtheid Lipoproteïne (LDL) -zeer ( Very) Lage dichtheid Lipoprotëinen (vldl). Ldl is het slechte cholesterol. Het ldl vervoert cholesterol naar de cellen en spieren van je lichaam. Onderweg nestelt cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders.

Hierbij spelen vetten een rol. Een klein gedeelte van het cholesterol krijg je fruit via je voeding binnen. In het ideale geval maakt je lichaam precies genoeg cholesterol aan. Maar dat gebeurt niet altijd. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld roken, hoge bloeddruk, diabetes of overgewicht. Ook erfelijkheid speelt een rol.

10 tips om je cholesterol te verlagen!

63 van de vrouwen en 66 van de mannen van 30-70 jaar in Nederland heeft een ongedierte (licht) verhoogd cholesterolgehalte ( 5 mmol/l). Een verhoogd cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Toch is cholesterol ook nuttig. We hebben het dagelijks nodig. Cholesterol is een bouwstof voor uw cellen en hormonen. Zonder cholesterol kun je niet leven. Het meeste cholesterol maak je zelf aan in de lever.

Cholesterol te hoog wat te doen
Rated 4/5 based on 694 reviews